
Kan bağışının yapılması hayati önem taşıyan bir konudur. Kan bağışı yapılarak bir kişinin hayatı kurtulduğu gibi kan bağışı yapan kişinin de vücuduna fayda sağlamaktadır. Kan bağışında bulunmak isteyen bireylerin 18 ile 50 yaş arasında olması gerekmektedir. Ağırlığı en az 50 kg olması gerekir. Emoglobin ölçümü normal olan herkes en sık 2 ya ara ile yılda 4 kez kan bağışında bulunabilir. Bağışlanan bir ünite kan; eritrosit, trombosit ve plazmaya ayrılarak 3 farklı hastanın kan ihtiyacını karşılamaktadır. Kan bağışı yapılmasının günlük yaşama ve vücuda hiçbir zararı bulunmamaktadır.
Kan Bağışının Faydaları Nelerdir?
Kan verdiğinizde vücudunuzdaki kan hücreleri yenilenir. Bu durum daha sağlıklı ve güçlü bir vücuda sahip olmaya yaramaktadır.
Baş ağrısına iyi gelir.
Stres gibi rahatsızlıkların çözümüdür.
Kalp krizi oluşma ihtimalinin yüzdelik oranını azaltır.
Kanda bulunan yüksek yağ oranını düşürür.
Kemik iliğinin yağlanmasını önler.
Kan gurubunuz hakkında yapılacak taramadan ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Özellikle bacaklarda olmak üzere damar hastalıklarını engeller.
Karaciğer, akciğer, kalın bağırsak gibi kanserlerin gelişme riskini azalttığı yönünde gözlemler yapılmıştır.
Kan bağışı yaparak insanlara yardım etme duygusu ile kişi rahatlar. Kendini mutlu, huzurlu hisseder. Kendisinde ihtiyacı olduğunda ona yardım edecek insanların olduğu düşüncesi ile kendini iyi hisseder.
Kan Vermek Yararlı mıdır?
Kan alyuvar, akyuvar ve kan pulcuklarından oluşur. Kan vermenin vücuda sağladığı yararları saymakla bitmez. Vücudu yenilerken kişiye enerji ve mutluluk sağlar. Kan verildiğinde AIDS, Hepatit B, Hepatit C ve benzeri alanlarda ücretsiz tarama yapılmaktadır. Kan verilince kan yapan doku ve organlar uyarılarak yeni kan yapmaya sevk edilir ve bu durumda kan hücreleri yenilenir.