
Ödem, dokular içerisinde aşırı sıvı birikimi sebebiyle genelde bacaklarda, kollar ayak ve ellerde şişliklerin ortaya çıkması ile görülen karakterize nitelikteki bir sağlık sorununu ifade etmektedir. Küçük bir alanı ya da tüm vücudu etkileyebilmektedir. İlaçlar, enfeksiyonlar, hamilelik ve diğer pek çok tıbbi sorun ödeme neden olabilmektedir. Küçük kan damarları üzerinden çevre dokulara doğru sıvı sızdığında ortaya çıkmaktadır. Bu ekstra sıvı birikip dokuların şişmesine sebep olmaktadır. Ödem vücudun neredeyse her bölgesinde görülebilmektedir.
Ödem Nedir?
Ödem, vücut içerisinde damarlardan dokulara doğru sızan aşırı nitelikteki sıvının sebep olduğu şişliktir. Vücudun herhangi bir alanını etkilese de kollarda, ellerde, ayaklarda, ayak bileklerinde ve bacaklarda daha fazla fark edilmektedir.
Ödem Nasıl Olur?
Ödem, vücuttaki küçük kan damarlarının sıvı sızdırması sebebiyle oluşmaktadır. Sızan bu sıvı, damar çevresinde yer alan dokularda birikmektedir ve şişmeye neden olmaktadır. Kalp, karaciğer veya böbrek hastalıklarında meydana gelen ödem, vücuttaki fazla olan sıvıyı tutabilen tuzun atılamamasından dolayı kaynaklanmaktadır.
Ödem Ağrı Yapar mı?
Ödemin ağrı yapmasının asıl sebebi neden olduğu hastalıklardır. Ödem genelde ağrı yapmamaktadır ancak vücuttaki hasarın ödemi meydana getirmesi ile birlikte ağrı ortaya çıkabilmektedir.
Ödemin Nedenleri Nelerdir?
Hafif olan ödem vakaları şu nedenlerden kaynaklanabilmektedir:
Çok uzun süre boyunca aynı pozisyonda oturmak ya da yatmak
Çok fazla tuzlu olan gıdalar tüketmek
Adet öncesindeki hormonal değişim
Hamilelik