
Kanserli ben, cilt üzerinde çıkan ve hayati tehlikesi olan bir hastalık türüdür. Erken dönemde teşhis edilmesi hayat kurtarır. Çeşitli nedenlerle birlikte ortaya çıktığı bilinse de net bir belirti göstermez. Cilt üzerinde çıkabilen bu hastalık, ben üzerinde de etkisini gösterebilir.
Kanserli Ben Nasıl Anlaşılır?
Kanserli ben, kaynağı melanosit denilen hücreler olarak bilinen bir hastalık çeşididir. Melanositler, deriye renk veren pigmenti üreten hücrelerdir. Aşırı üretildiği zaman kontrolsüz çoğalırlar ve başka organlara yayılırlar.
Vücudun her yerinde çıkabilen bir hastalıktır. Bu sebepten dolayı kişi kendisini sık sık kontrol etmelidir. İlerlediği takdirde tedavisi de zorlaşır. Cilt kanseri olarak da bilinen bu hastalığın meydana gelmesine sebep olan etkenler; güneşe aşırı derecede maruz kalma, ailede bir kişide olması, vücudunda çok fazla sayıda ben olan kişiler risk faktörü altındadırlar.
Kanser Riski Olan Benlerin Özellikleri Nelerdir?
Bu hastalığı taşıyan insanların karşılaştığı en yaygın belirtiler kanama, sızlama hissi, soyulma, şişlik ve kabartıların meydana gelmesi gibi belirtilerin ben üzerinde ortaya çıkmasıdır. Bunların yanı sıra hassaslık, ağrı ve kaşıntı gibi değişiklikler de meydana gelebilir. Anormallik özellik taşıyan benlerin vücuttan çıkarılması ya da yakından tedavisi yapılması için bir uzmandan yardım almak gerekir. Bu benlerin tespit edilmesi için en yaygın kullanılan yöntem ABCD yöntemidir.
Vücutta yer alan benin değişikliklere uğraması ile birlikte, riski olan bir hastalıktır. Erken tanısı önemlidir. Dermatoskopi adı verilen yöntemde benler 10 ila 20 kat arasında büyütüldükten sonra tedavi uygulama işlemine geçilir. Çoğunlukla kullanılan tedavi yöntemi ise cerrahi işlem ile birlikte kanser riskini taşıyan benlerin alınmasıdır.