Tekil Mesaj gösterimi
 
Alt 08.Eylül.2021, 11:25
GazaLi GazaLi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Super Moderator
 
Üyelik tarihi: 23.Mayıs.2019
Mesajlar: 14,703
Standart Non Stres Test (Nst) Nedir, Nasıl Çekilir? Nst Yorumlama Nasıl Yapılır? Sağlık Püf No

Fetal reaktivite testi, doğum öncesi dönemde fetüsün iyiliğini değerlendirmek için kullanılır. Bu muayene, komplikasyonlu gebelik öyküsü olduğunda veya gebelik sırasında uygulanır.

Non Stres Test (NST) Nedir?

Test, fetüste morbidite / mortalite riskini artırabilecek faktörler belirlendiğinde önerilir. Azalan fetal hareket de bir risk faktörüdür. Doğmamış çocuğun hareketlerinde bir azalma fark ederseniz, sağlık ekibi tarafından bir değerlendirme yapılmalıdır.

Gerektiğinde bir fetal reaktivite testi yapılacaktır. Fetal reaktivite testi, hamile kadının testten önce mesanesini boşaltmasını gerektirir.

Non Stres Test (NST) Nasıl Çekilir?

Muayene yarı oturur pozisyonda veya sırtüstü pozisyonda, sol tarafta yatarak yapılır. Fetal-maternal dolaşımı destekleyen sol yanal pozisyon da gebelik boyunca tercih edilmelidir. Sırt üstü yatmanız tavsiye edilmez.

Muayene, bir fetal kalp monitörü yardımıyla yapılır. Karın üzerine iki sensör yerleştirilmiştir: biri fetal kalbin ritmini dinlemek ve kaydetmek için kullanılırken, diğeri uterusun aktivitesini (kasılmalar) değerlendirip kaydeder.

Fetal reaktivite testi normalde 20 dakikalık bir süre içinde gerçekleşir. Fetal kalp atışının tepkisine bağlı olarak, daha uzun bir süre gerekli olabilir. Muayene boyunca sağlık ekibi izi yorumlayacak ve gerekirse uzatacaktır. Gerçekleştirilen test, esas olarak fetal kalbin ritmini ve periyodik değişikliklerini değerlendirir. Bir fetüsün kalp atışı dakikada 110 ila 160 atım arasındadır. Örneğin, 125 ila 150 atım / dk arasında değiştiğini görmek normaldir.

NST Yorumlama Nasıl Yapılır?

Fetal reaktivite testinin sıklığı her gebeliğin ilerleyişine bağlıdır. Hamilelik sırasında yalnızca bir kez veya haftada birkaç kez istenebilir. Elde edilen sonuçlara bağlı olarak, doğmamış çocuğun iyiliğini sağlamak için ileri tetkikler gerekebilir.

Anormallikler tespit edilirse, kordondaki anormallikler bu fetal acıyı açıklayabileceğinden, ebe önce anne adayından pozisyon değiştirmesini ister. Çok güçlü veya çok uzun süren uterus kasılmaları da fetal rahatsızlığa neden olabileceğinden, bu durumda anneye fetüsün kalp atış hızını normalleştirmek için ilaçlar verilir. Ek muayenelerden sonra anormallikler devam ederse, bebeği hızlı bir şekilde çıkarmak için forseps veya vantuz kullanmaya veya hatta sezaryen yapmaya karar verilebilir.
Alıntı ile Cevapla

GazaLi Kullanicisinin Son 5 Konusu
Baslik Kategori Son Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj
17 Nisan 2025 reyting sonuçları: Siyah Kalp,... Türk Dizileri GazaLi 0 1 18.Nisan.2025 04:50
14 Nisan reyting sonuçları nasıl şekillendi?... Türk Dizileri GazaLi 0 19 15.Nisan.2025 08:00
11 Nisan 2025 reyting sonuçları | Cuma... Türk Dizileri GazaLi 0 48 12.Nisan.2025 05:33
8 Nisan reyting sonuçları | Mehmed: Fetihler... Türk Dizileri GazaLi 0 2791 09.Nisan.2025 04:52
Minik Serçe, Ferdi Tayfur'un 'Bana sor' şarkısını... Türk Dizileri GazaLi 0 1272 27.Şubat.2025 13:19