
Pek çok hastalığa karşı koruma sağlayan bronş, nefes alıp verme alanında en önemli sistemlerden biridir. Akciğerlerin tam ortasında bulunan bu soluk borusu, hayati fonksiyonların doğru bir şekilde yerine getirilmesini sağlamaktadır. Akciğerlerde bulunan sağ ve sol bronşlar görevleri itibariyle oldukça önemlidir. Bronşlar vücuda oksijen sağlayan temel kısımlardan biri olarak vücut organlarını harekete geçirmektedir.
Bronş Nedir?
Akciğerlerin hem sağ hem de sol tarafında bulunan soluk borusunun etrafında toplanan kısma bronş adı verilmektedir. Sağ ve sol bronş olmak üzere bronşlar ikiye ayrılır. Sol bronş sağ tarafta yer alan bronşa göre daha uzundur. Boyları yaklaşık 4,5 cm olan bronşlar nefes alıp verme konusunda büyük rol oynamaktadır. Bronşlar, dışarıdan alınan karbondioksitlerin oksijene çevrilere vücuda kan pompalanmasını sağlamaktadır. Kişinin rahat ve düzenli nefes almasını sağlayan en önemli etken bronşlardır.
Akciğerlerdeki Bronşların Vücuttaki Görevleri Nelerdir ve Nasıl Çalışır?
Akciğerlerde bulunan ve bu organların düzgün bir şekilde çalışmasını sağlayan en önemli kısım bronşlardır. Akciğerin sağ ve sol taraflarında yer alan bronşlar, karbondioksit ve zararlı oksijeni temiz oksijene çevirmektedir.
Kişileri pek çok hastalıktan koruyan bronşlar, özellikle kış aylarında yaşanan gribal hastalıkları önleme konusunda uzman işlevli kısımlardan biridir. Bronşlar, solunum sisteminde yer alan hücrelerin işlevlerini doğru bir şekilde yerine getirilmesi sağlar. Kanın kalbe düzgün bir şekilde akışını sağlayan bronşlar hayati değere sahiptir.
Akciğerlere ulaşan karbondioksit kimi zaman vücut için zararlı ve tehlikeli olabilmektedir. Akciğerin sağ ve sol tarafında bulunan bronşlar içeri giren karbondioksitin temiz oksijene çevrilmesini sağlar. Aynı zamanda kan hücrelerini oksijen aracılıyla yenilemektedir. Sistematik bir şekilde çalışan bronşlar insanları hastalıklardan koruyan en önemli göreve sahiptir. Kan içerisinde bulunan oksijen bronşlar tarafından sağlanmaktadır. Böylelikle vücutta zararlı karbondioksit birikimi gerçekleşmez.