MİTHAT YURDAKUL / ANKARA -Kredi kartlarıyla yapılan yıllık alışveriş tutarı 20 trilyon liraya yaklaşırken, market ve AVM harcamaları ilk sırada yer aldı.
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, geçen yıl yerli kredi kartlarıyla yurt içinde yapılan toplam alışveriş tutarı 19.7 trilyon TL oldu.
Merket ve AVM harcamalarının yanı sıra çeşitli gıda harcamaları 13.,7 milyar TL ile yüzde 6.5 pay aldı. Giyim ve aksesuar alımları ise 127 milyar TL (yüzde 6) seviyesinde gerçekleşti. 2025 yılının son ayına ait rakamlar, kredi kartının sadece lüks tüketim için değil, temel gıda ve kamu yükümlülükleri için de ana ödeme aracı haline geldiğini gösterdi. Özellikle market ve gıda kategorilerinin toplamının ulaştığı miktar, harcamaların her 4 lirasından 1’inin doğrudan mutfak ve market masraflarına gittiğine işaret etti. Elektronik ve giyim gibi taksit imkanlarının yoğun olduğu sektörlerdeki 240 milyar TL’lik hacim ise yılsonu kampanyalarının etkisini öne çıkardı.
Eğitim ve sağlık istisna
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartı limitlerine ilişkin yeni düzenlemelerin uygulanmasında eğitim ve sağlık harcamalarının istisna kapsamında değerlendirileceğini bankalara bildirirken, bankalara sistemsel altyapı ve operasyonel süreçler için 3 ay süre tanındı.