MİTHAT YURDAKUL / Ankara - Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı Vergi Kaçakçılığı Analiz Birimi’nin geçtiğimiz aylar içinde sektörde gerçekleştirdiği incelemelerde dikkat çekici bulgulara ulaşıldı. Üretim esnasında bozulan veya sirkeleşen ürünlerin imhası veya sirke olarak satılması gerekirken, bu yapılmayarak, piyasaya kayıtdışı ürün sürüldüğü ve vergi kaybı oluştuğu belirlendi.
Müfettişler ortaya çıkardı
Müfettişler tarafından üreticilere yapılan randıman analizlerinde, anlaşmazlık ortaya çıkan konular arasında fire oranları da yer aldı. İçki üreticilerinin beyan ettikleri fire (kayıp) oranlarıyla sanayi odaları, üniversiteler gibi yetkili kuruluşlarca belirlenen fire oranları arasında büyük farklılıklar belirlenirken, fire oranlarının olduğundan daha yüksek gösterilmesi, gerçek üretim ile beyan edilen fire arasındaki farkın faturasız olarak satılması müfettişlerin kontrollerine takıldı.
Denetimlerde karşılaşılan bir diğer konu da alkol ve alkollü içkilerin iç ve dış ticaretine ilişkin yönetmelikte tanımlanan “dökme ürün dağıtım yetki belgesi” olmadığı halde piyasaya faturasız dökme ürünü satılması oldu.