Tekil Mesaj gösterimi
 
Alt 13.Temmuz.2026, 04:33
Abowe Abowe isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 23.Mayıs.2019
Nereden: Brunei Darussalam
Mesajlar: 7,177
Standart Rota 3 milyar dolar Sinema Güncel

Türkiye’de gemi ve yat sektöründe ihracat yılın ilk yarısında 1.5 milyar dolara ulaştı. Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği (GYHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Talha Pepe, gemi, yat ve hizmetleri sektörünün yılın ilk 6 ayında 1.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirterek, “Bu yıl sonunda yeni bir rekor kırarak 2.5 ila 3 milyar dolar arasında ihracata ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

Pepe, ihracattaki artışta özellikle Kuzey Avrupa ülkelerine yapılan balıkçı gemileri, özel maksatlı gemiler ve römorkör teslimatlarının etkili olduğunu vurgulayarak, sektörün uluslararası pazardaki rekabet gücünü artırmaya devam ettiğini söyledi. Pepe, ilk 6 aylık performansın önemli bölümünün 2-3 yıl önce imzalanan sözleşmelerin teslimatlarından kaynaklandığını ifade ederek, Türk gemi inşa sanayisinin son yıllarda önemli bir gelişim gösterdiğini dile getirdi. Pepe, “Öncelikle GYHİB olarak potansiyel gördüğümüz her pazarda önce ülkemizin bayrağını sonra birliğimizin bayrağını dalgalandırıyoruz. Avrupa’nın birçok ülkesinde hem gemi hem de yat için fuarlara katılıyoruz. Geçtiğimiz ay Yunanistan’daydık. Muhtemelen eylül ve ekim ayında Almanya ve Fransa’daki fuarlarda olacağız” dedi.



Yüksek katma değer

Pepe, gemi inşa ve yat inşa sanayinin son derece yüksek katma değeri olan bir ihracat kalemi olduğuna dikkati çekerek, “Bizim ortalama kilogram başına 25 dolar gibi bir ihracat rakamımız var” bilgisini verdi. Yerli üretim oranının yükselmesinin, sektörün ihracat başarısına etkisine değinen Pepe, ayrıca bugün Türk tersanelerinde üretilen gemilerin yarısından fazlasının elektrikli veya LNG destekli çevreci teknolojilere sahip olduğunu aktardı.

Yeni standart

Denizcilik sektörünü yakından ilgilendiren iki önemli düzenleme peş peşe yürürlüğe giriyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın özel tekne kullanımına ilişkin yönetmeliğinde yapılan değişikliklerle Amatör Denizci Belgesi (ADB) uygulaması yeniden düzenlenirken, özel teknelerde bulunması gereken emniyet ekipmanlarına yönelik standartlar da güncellendi. Öte yandan Kültür ve Turizm Bakanlığı, yabancı bayraklı ticari yatlardan alınacak 2026 yılı sosyal ve teknik altyapı hizmetleri katkı paylarını artırdı. Yapılan düzenlemeler; deniz turizmi sektörünün tüm paydaşlarını doğrudan etkileyecek. /Kenan Gürbüz
Alıntı ile Cevapla

Abowe Kullanicisinin Son 5 Konusu
Baslik Kategori Son Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj
30 milyon yolcuya hizmet verebilecek Sinema Güncel Sinema Abowe 0 2 29.Temmuz.2026 10:11
‘Türkiye, Kerkük’teki sahalara ortak oldu’ Sinema... Sinema Abowe 0 4 29.Temmuz.2026 10:11
Bakan Kacır: Türkiye'nin ev sahipliğinde... Sinema Abowe 0 1 29.Temmuz.2026 10:11
Bakan Bolat: İnanıyorum ki Türkiye ile Birleşik... Sinema Abowe 0 4 29.Temmuz.2026 10:11
Bakan Bayraktar: Kerkük, kalbimizde yer alan... Sinema Abowe 0 4 29.Temmuz.2026 10:11