
Hidroksi vitamin, kalsiyumun emilmesi için önemli bir bileşendir. İnsanın bütün hayatı boyunca kuvvetli kemiklere sahip olabilmesi için buna gerek vardır. Güneşin ışınları bireyin tenine temas ettiği anda, insan bedeni D vitamini üretir. D vitaminin üretilmesi için diğer yardımcı besinler; yumurta, balık ve süt şeklindedir. 25-hidroksi D vitamin testi ile vücuttaki D vitamini ölçülebilir.
Hidroksi Vitamin Nedir?
Hidroksi vitamini eksikliği, sağlıklı kalabilmek adına yeterince D vitaminin alınmadığı anlamına gelmektedir. Eksikliği türlü bulgulara sebep olan bu vitamin, vücutta oldukça değişik işlevler adına kullanılmaktadır. Kemiğin temel yapı taşlarından birisi kalsiyumun emilmesi adına D vitaminine ihtiyaç vardır. Kasların çalışması, sinir sisteminin ve bağışıklığın devam edebilmesi adına mühim görevleri bulunur. Hidroksi D vitamini eksikliği riski taşıyan kişiler aşağıdaki gibi olacaktır;
- Yaşlı kişiler,
- Obezite sorunu olan kişiler,
- Fazla güneş görmeyen bireyler,
- Gastrik Bypass ameliyatını geçirenler,
- Esmer ten rengine sahip bireyler,
- Sadece anne sütü ile beslenen bebekler,
- Çok güçlü güneş koruyucu kremleri kullanan kişiler,
- Dünya çapında kuzeyde yaşayan insanlar,
- Hamilelik,
- Vegan diyeti uygulayan kişiler şeklinde sıralanabilir.
Hidroksi Vitamin Kaç Olmalı?
30 nmol / L'den (12 ng / mL) az olması ciddi derecede düşüktür. 30 nmol / L (12 ng / mL)- 50 nmol / L (20 ng / mL) arasındaki değerler hafif düşük seviyedir. Normal olması gereken seviye ise 50 nmol / L (20 ng / mL) ile 125 nmol / L (50 ng / mL) arasındadır. Yüksek seviye ise 125 nmol / L'den (50 ng / mL) yüksek olması şeklinde tanımlanabilir.
Hidroksi Vitamini Yüksekliği
- Gereğinden fazla takviye ve vitamin kullanmak,
- Yüksek hidroksi vitamini, hipervitaminozu D şeklinde isimlendirilen bir duruma sebep olabilir. Hipervitaminozu böbrek ya da karaciğer sorunları adına risk altında tutulabilecek ender ancak ciddi bir vaziyettir.
Hidroksi Vitamini Düşüklüğü
- Yetersiz ve dengesiz beslenme,
- Bağışıklık rahatsızlıkları,
- Çocuklarda şiddetli olan astım,
- Güneşe çok fazla maruz kalmak,
- Bağırsakların gereken vitaminleri sağlıklı bir biçimde emmemesi,
- Kardiyovasküler hastalık gibi nedenler hidroksi vitamini düşüklüğüne neden olabilir.