PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Litvanya siyasetinde deprem! Başbakan istifa etti: 'Başım dik ayrılıyorum' Sinema Gün


Abowe
23.Haziran.2026, 11:02
https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/460x340/6a3a5b15d043e11f6c7a3007.jpgLitvanya siyasetinde dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Başbakan Inga Ruginien?'nin istifasıyla birlikte Sosyal Demokratların liderliğindeki hükümet resmen sona erdi. İktidar koalisyonunda yapılan yeniden yapılanmanın ardından gelen karar, ülkede yeni bir siyasi dönemin kapısını araladı.

Litvanya'nın 20'nci hükümeti, salı günü gerçekleştirilen son Bakanlar Kurulu toplantısında oybirliğiyle istifa kararı aldı. Hükümet üyelerine hitap eden Ruginien?, görev süresinin zorluklarla geçtiğini ancak önemli başarılara da imza attıklarını söyledi.

"Karşılaştığımız tüm zorluklara rağmen gurur duyabileceğimiz çok şey var. Her biriniz devletimizin refahına ve halkımızın yaşam koşullarının iyileşmesine önemli katkılar sağladınız" diyen Ruginien?, hükümet yetkilerini Cumhurbaşkanı'na devretme kararı aldıklarını açıkladı.

‘BAŞIM DİK AYRILIYORUM’

Toplantının ardından gazetecilerin karşısına çıkan Ruginien?, görev süresini değerlendirirken duygusal ifadeler kullandı.

Siyasette birçok şeyin öğrenilebileceğini söyleyen Ruginien?, "İyi görünmeyi, etkili konuşmayı öğrenebilirsiniz ancak cesaret ve insanlık öğrenilemez. İnsanları dinleyebilmek, empati kurabilmek ve harekete geçecek cesareti göstermek, zor kararlar arasında yolumu kaybetmememi sağladı" dedi.

Konuşmasındaki en dikkat çekici bölümlerden biri ise başbakanlık görevine yönelik kalıplaşmış algılara yaptığı gönderme oldu. Hafif aksanıyla konuşan Ruginien?, bazı çevrelerin kendisini "başbakanın nasıl konuşması, davranması ve görünmesi gerektiğine dair yerleşik kalıplara uymadığı" için yadırgadığını ima etti.

"Beni başkalarının hazırladığı bir kalıba göre şekillendirilmiş bir lider olarak hiç görmedim" diyen Ruginien?, görevden ayrılışının parti içi bir tasfiye olarak yorumlanmasına da karşı çıktı.

https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/770x0/6a3a5b35d043e11f6c7a3009.jpg

PERDE ARKASINDA GEÇEN YILIN PLANI ÇIKTI

Ruginien?'nin açıklamalarında dikkat çeken bir başka detay ise iktidar kulislerine ilişkin sözleri oldu. Sosyal Demokrat Parti lideri Mindaugas Sinkevi?ius'un aslında geçen yıl başbakan olması gerektiğini söyleyen Ruginien?, bu değişimin çeşitli nedenlerle ertelendiğini açıkladı.

"Bugün yaşananlar aslında geçen yıl yaşanmalıydı" diyen Ruginien?, "Görevimden başım dik ve içim rahat şekilde ayrılıyorum" ifadelerini kullandı.

YENİ BAŞBAKAN İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

İstifa kararnamesinin Cumhurbaşkanı Gitanas Naus?da'ya sunulmasının ardından mevcut kabine, yeni hükümet kurulana kadar geçici olarak görevine devam edecek.

Koalisyon anlaşmasına göre Cumhurbaşkanı'nın 15 gün içinde parlamentoya yeni başbakan adayını sunması gerekiyor. Bu görev için en güçlü isim olarak Sosyal Demokrat Parti lideri Mindaugas Sinkevi?ius öne çıkıyor.

Parlamentodan onay çıkması halinde yeni başbakanın, en geç 15 gün içinde kabinesini ve hükümet programını meclisin onayına sunması gerekecek.

BAKANLIKLAR EL DEĞİŞTİRİYOR

Yeni iktidar çoğunluğu; Sosyal Demokratlar, "Litvanya İçin Demokratlar Birliği" ve Litvanya Çiftçiler, Yeşiller ve Hristiyan Aileler Birliği'nden oluşacak. Parlamento'da toplam 75 sandalyeye sahip olan yeni blok, ülke yönetiminde önemli değişikliklere hazırlanıyor.

Koalisyon anlaşması kapsamında en az dört bakanlığın el değiştirmesi bekleniyor. Tarım, Enerji ve Sağlık bakanlıkları Demokratlara geçerken, Çevre Bakanlığı Sosyal Demokratların kontrolüne bırakılacak.

Görevden ayrılan Ruginien?'nin ise daha önce yürüttüğü Sosyal Güvenlik ve Çalışma Bakanlığı görevine geri dönmesinin beklendiği belirtiliyor. Nihai kabine listesinin Cumhurbaşkanı ile yapılan görüşmelerin ardından netleşeceği ifade ediliyor.

BİR YASAMA DÖNEMİNDE İKİNCİ HÜKÜMET KRİZİ

Bu gelişme, mevcut parlamento döneminde Litvanya'da yaşanan ikinci hükümet değişikliği olarak kayıtlara geçti. Bir önceki kriz, geçen yıl dönemin Başbakanı Gintautas Paluckas hakkında yürütülen iş bağlantıları ve ilişkilerine yönelik soruşturmaların ardından yaşanmış, Paluckas'ın istifası tüm kabinenin dağılmasına yol açmıştı.

Son istifayla birlikte Baltık ülkesinde siyasi dengeler yeniden şekillenirken, gözler şimdi yeni hükümetin nasıl bir yol haritası izleyeceğine çevrilmiş durumda.

İsrail’den perde arkasında gizli hamle! Yeni cephe hazırlığı mı? '50 asker konuşlandırıldı’Yunanistan'dan 'ertesi gün senaryosu' itirafı: 'İsrail'i kıskaca alan üçgen, Türkiye başarırsa harita değişir'