
Uzm.Dr. Şafak Göktaş, pandeminin gölgesinde geçen günlerde herkese rahat bir nefes aldıracak açıklamalarda bulundu. Göktaş’ın yeni bir yöntem olarak tanımladığı sprey aşı ile virüsle mücadelenin şekli değişebilir.
Deneylerin başarılı geçtiğinin altını çizen Göktaş konuyla ilgili şu detayların altını çizdi: “Bahsettiğimizkonu nazal sprey aşı.Bu yöntemin faz çalışmalarında yüzde 100’e yakın etkinliğinin olduğu tespit edildi. Nazal sprey aşı, hemenfeksiyonunönlenmesi hem de yayılım yönündensolunum yollarını kaplayan mukozadaki hücreleri hedefliyor. Bu noktalarkoronavirüsüngiriş ve üreme yerleri olduğu için virüs burundan içeri girdiği anda aşı sayesindeetkinliği ve yayılımı azalıyor. Çünkü virüs, aşı sonrası mukozada çoğalamıyor. Bu da hastalığın alt solunum yollarına yani akciğerlere inmesini engelliyor. Farelerde yapılan çalışmalarda, nazal sprey sonrasında farelerin antikor geliştirdiğidetespit edildi.”
Koku alma bozukluğuyla ilgili en merak edilen sorular ve cevapları
Uygulanan aşıların yerini alabilir
Göktaş,halihazırdauygulanan aşıların yerini ileride bu yeni yönteme bırakabileceğini de sözlerine ekledi: "Sprey ile önlem alırsak yılanın başını küçükken ezmiş oluruz. Şu an yapılan klasik aşı ile virüse hava tesir ettikten sonra etki alabiliyoruz. O yüzden nazal aşının daha etkili olacağınısöyleyebilirim. Bunun dışında soğuk zincirde gerektirmeyen bir uygulama, oda sıcaklığında kalabiliyor. Ayrıca birçok insandaenjeksiyon fobisi var. Bunu daengelleyecek bir çözüm yolu olacaktır.”
Nazal aşı mutasyonlara karşı etkili olacak mı?
“Nazal aşının tek doz yapılması yeterli oluyor.IgA dediğimiz antikorların üretimini bağlamış oluyoruz. Yan etkilerinin klasik aşıya göre daha az olacağını öngörüyoruz. Mutasyonlara karşı da etkili olacak.”
Yapılan aşıların hastalığı hafif atlatmada kilit unsur olduğunuda belirten Uzm.Dr. Şafak Göktaş, “Aşıda hastalara önerimkar zarar hesabı yapmaları. Aşısız olarak virüse yakalanırlarsa hastalığı ağır geçirip yoğun bakım ünitesine ihtiyaç duyabilirler. O süreç çok zor. Amaç, yoğun bakım ve hastaneye yatış oranını düşürmek. Hepimizin toplumsağlığını düşünmemiz gerekiyor”dedi.