
Kraniosinostoz, çocuklarda beyin gelişimini engelleyebilen kraniyal sütürlerin erken kaynaklanmasıdır.
Bıngıldağın Erken Kapanması (Kraniosinostoz) Nedir?
Doğum sırasında bebeğin kafatası, büyümesini sağlamak için fontaneller tarafından birkaç parçaya ayrılır. Hala bilinmeyen nedenlerden dolayı, kemikler bazen erken, hatta bazı durumlarda doğumdan önce kaynar ve kafa çevresinin evrimini engeller. Bu, mikrosefali (çok küçük beyin) veya ilgili sütürlere paralel başın deformasyonu ile sonuçlanır.
Kraniosinostoz, kafatasının doğumda görülen bir deformasyonudur. Çok erken kaynaklanmış kemikler bebeğin beyninin normal büyümesini engeller.
Bıngıldağın Erken Kapanması Neden Olur?
Vakaların yaklaşık yüzde 50'sinde teşhis edilen en yaygın sinostoz, çok dar, uzun bir kafa ile karakterize sagital sütür sinostozudur.
Her şey doğumda başlar. Normalde bebek doğduğunda başı önce gelir. Ve yenidoğanın geçişini kolaylaştırmak için kafatası yer yer biraz yumuşaktır. Aslında, bir bebeğin kafatası bir yetişkininki gibi hemen katılaşmaz, dikişler adı verilen özellikle dirençli kıkırdak bölgelerle bir arada tutulan kemikli plakalardan oluşur.
Beynin büyümesi sırasında bu dikişler kafatasının paralel büyümesini sağlayacaktır. Ancak bazen işler farklı şekilde ortaya çıkar: Hamilelik sırasında bazı dikişler erken kaynar. Bebeğin kafatası çok erken esneklikten yoksun kalır ve beyin (kendisi büyümeye devam eder) kafatasının esnek kalan kısmını iterek gelişir. Bebek daha sonra deforme olmuş bir kafa ile doğar, bu kraniyosinostozdur. Bu da kafatasında şekil bozukluğuna neden olur.
Bıngıldağın Erken Kapanması Nasıl Tedavi Edilir?
Kafatasında büyüme olmadığında kraniosinostozdan şüphelenilir. Bir röntgen, kafatasının dikişlerini gösterir ve bir CT taraması beynin durumu hakkında bilgi verir. Semptomların kötüleşmesini önlemek için risk altındaki kraniosinostaz mümkün olduğu kadar erken, ideal olarak 3 ila 12 ay arasında ameliyat edilmelidir.
Cerrahi operasyon, kaynaklı kenarların kesilmesi ve ardından deformiteleri düzeltmek için kafatasının kemiklerinin yeniden şekillendirilmesinden oluşur. Bu tedavi genellikle hem fonksiyonel hem de morfolojik olarak mükemmel sonuçlar verir.
Zamanında ameliyat edilmezse kraniyosinostoz intrakraniyal hipertansiyona veya HTIC'ye neden olabilir.