
Koroner damar hastalıklarının oluşumu, erken teşhis ve tedavi ile önlenebiliyor. Kalp, sürekli kan pompalama görevini üstleniyor ve bu işlemi gerçekleştirebilmek için de bol oksijenli bir kana ihtiyaç duyuyor. Kalbin ihtiyacı olan bu kan, kalbinize koroner arterler yoluyla ulaştırılıyor. Kalbinizin çalışması, koroner arterler tarafından karşılanan kana bağlıdır.
Koroner Damar Nerede Bulunur?
Koroner damararterleri, kalpten tüm vücuda kan dağıtımını sağlayan ve en büyük damar olan aortun dallarıdır. Sol koroner arter ve sağ koroner arter damarları ise, daha küçük dallara ayrılarak kalbin tümünü beslemeye yardımcı olur. Koroner arterin iç yüzeyi sağlıklı olduğu zaman kan, bu damarlardan kolaylıkla geçiyor.
Koroner Dolaşım Nasıl Sağlanır?
Koroner dolaşım, kalpten tüm vücuda kan dağıtan damarlardır. Koroner damarlar, kalbin ihtiyacı olan oksijenli kanı tüm vücuda ulaştırmayı sağlar. Koroner damarlar, sağ ve sol koroner olarak küçük dallara ayrılarak kalbin beslenmesini sağlar. Koroner damarlarda ortaya çıkan hastalıklar, kalbe kan akışının yavaşlamasına ve bu nedenle de önemli hastalıkların oluşmasına neden olabilir.
Koroner Dolaşım Hastalıklarının Nedenleri
Koroner arter hastalığı, kalbi besleme işlevi gören damarların koroner arterlerin duvarında bulunan kolesterol içeren yağlı plakların birikmesi ile zaman içinde damarın tıkaması sonucu oluşan bir hastalıktır. Damar duvarında gerçekleşen yağ birikimi gerçekleşen sürece “ateroskleroz” ismi verilir. Ateroskleroz ile kalp damarının zamanla tıkanması ve kalp kasının oksijensiz kalması uzun vadede kalp yetmezliğine neden olabiliyor.
Koroner Damar Hastalıklarının Tedavisi
Kalp damar hastalığı bulunan hastalara, genellikle 3 farklı tedavi yöntemi uygulanıyor. Bunlar ise, ilaç tedavisi, perkütan koroner girişimler ve açık kalp ameliyatıdır. Hastalığın ciddiyetine damarların durumuna göre tedavi yöntemi belirlenir. Koroner damar hastalıkları, genellikle ciddi ve hayati risk taşıyan sağlık sorunlarına neden olabiliyor ve acil bir şekilde tedavi edilmesi gerekiyor.