
Endişe, pek çok sebepten dolayı insanların gün içinde yaşamış olduğu duygu durumudur. Kişilerin, sevdikleri kişilerden haber alamaması, önemli bir sınav sonucu beklemek, yapılan bir hatanın sonucunda ne olacağını düşünmek gibi pek çok durum endişelenmemize neden olur.
Endişenin Eş Anlamlısı Nedir?
Türk Dil Kurumu'na göre endişe kelimesi, bir durum karşısında üzülmek ve tasalanmak olarak tanımlanır. Aynı zamanda endişenin kaygı ve tasa kelimeleri dışında da pek çok eş anlamlı kelimesi bulunuyor. Endişe kelimesinin eş anlamlıları, tasa, üzüntü, kaygı, düşünce, korku, bulut, kuşku sözcükleridir. Anlamları ve okunuşları farklı olan bu kelimeler, endişe ile aynı anlama gelir.
Endişe Etmek Engellenebilir mi?
Endişe etmek, çok normal ve doğal bir duygudur. Endişelenmek bazen kişinin sorunlarını çözmesinde ve gerekli adımları atması için yardımcı olabilir. Ama endişe, sürekli bir hale geldiyse ve kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkilemeye başladıysa, kişinin kafasında sürekli en kötü senaryolar canlanıyorsa, yoğun kaygılan kişinin aklından hiç çıkmıyorsa bir kaygı sorunu var demektir.
Yoğun endişe ve stres seviyesini önemli ölçüde arttırabilir. Bunun sonucunda anksiyeteyi tetikleyebilir ve günlük hayatta yapılması gereken şeyleri engelleyecek düzeylere ulaşabilir. Fakat kronik olarak ilerleyen bu duyguyu önlemek mümkündür. Beyninizi eğiterek daha sakin ve dengeli bir yaşama kavuşmak için profesyonel destek alabilir ve bir psikolog ile görüşme yapabilirsiniz.
Endişe Türleri
İş ya da okul hayatında anksiyete (kaygı) seviyesinin yükselmesi insanlarda daha çok üretme isteği ortaya çıkarabilir. Ama çoğu zaman bu durumun tam tersi de geçerli olabilir. Endişenin 4 farklı türü vardır. Bunlar ise,
Henüz olmamış ve büyük ihtimalle de hiç olmayacak olan bir şeye duyulan,
Üretken olduğumuzu hissetmek için,
Kişinin kontrolü dışında gerçekleşen bir olay ya da duruma karşı hissetmesi,
Gerçekten yaşamı sürdürmeye engel olan boyuttaki bir endişe