
İçerdiği malvin maddesi sayesinde tanınan ve Latince adı malva olan ebegümeci kronik rahatsızlıklarda kullanılan bir şifalı bitkidir. Ebegümeci gargara ve çayı yapılarak birçok rahatsızlığa karşı iyi gelmektedir.
Ebegümeci Çayı Nasıl Yapılır?
Bitki çaylarının faydalarından yararlanmak için yapımında bir kaç özelliğe dikkat etmek gerekmektedir. Bitkilerin kullanım süreleri en önemli etkendir. Bir bitkinin kurusundan veya kuru çiçeklerinden çay yapılacak ise kurumuş yapraklarının rengi ve kokusu değişmemiş olmalıdır. Üzerinde herhangi bir lekelenme ve küf bulunmaması gerekmektedir. Bitki çayında karıştırmak için kullanılan kaşıkların tahta olması çayın faydasının kaybolmaması için önemlidir.
Ebegümeci çayı yapımı oldukça kolay ve sağlıklı bir çaydır. Kuru ebegümeci tercih edildiğinde daha önceden kaynatılmış su içerisine mümkünse porselen veya cam demlik kullanılarak bitki kurusu ilave edilerek üzeri kapatılarak bir kaç dakika beklenmelidir. Çay haline gelmeye başladığında tahta kaşık yardımıyla karıştırılır. Tercihen içerisine içilmeden evvel bal veya tatlandırıcı eklenmelidir.
Taze Ebegümeci Çayı Nasıl Demlenir?
Taze ebegümeci çayı yapımında taze toplanan ebegümeci bitkileri ve çiçekleri kullanılmaktadır. Ebegümecinin yaprakları ve çiçekleri yıkanarak hazır hale getirilir. Daha önceden kaynatılmış suya eklenerek yapılabildiği gibi etkisinin daha hafif olması istendiğinde sıcak su ile karıştırılıp su dökülür ve ardından tekrar su koyularak demlenir.
Taze Ebegümeci Çayı Nasıl İçilir?
Taze ebegümeci çayının yaprakları ve bitki çiçekleri kaynamış ve demlenmiş çayın üzerinde yer aldığından süzülmek suretiyle içmek gerekmektedir. Taze ebegümeci çayı tat olarak daha ağır bir lezzet içereceğinden limon eklenerek yoğun aroması inceltilip o şekilde içilmesi mümkün hale gelmektedir. Bitki çaylarında tatlandırıcı eklenmesi önerilmemektedir. Tatlandırıcı eklemek yerine bal eklemek daha iyi olmaktadır. Bal eklenmesi için ise çayın ısısının daha hafif hale gelmesi beklenmelidir.