
Göz aşısı işleminde bir kalemden tomurcuklar alınarak bitkilere aşılama yapma işlemine verilen isimdir. Göz aşısı yapma işlemi çok basit ve zahmetsiz bir yöntemdir. Yani konu hakkında bilgisi olmayan kişiler bile bu işlemi kolaylıkla yapabilmektedir.
Göz Aşısı Nasıl Yapılır?
Göz aşısı yapmak için bir kalemden tomurcuklar yani gözler alınmaktadır. sonrasında başka bitkilere kolay bir şekilde göz aşılama işlemi yapılmaktadır. Göz aşısı çok kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Kısa sürede etkisini göstermektedir. Bu nedenle de en çok tercih edilen aşılama yöntemlerinin başında gelmektedir.
Göz aşılamanın en önemli adımı aşı gözünün alınması işlemidir. Bunun için üzerinde meyve veya sürgün olan bir dalın uç kısımlarından alarak aşılama işlemi yapılabilmektedir.
Göz Aşısı Ne Zaman, Hangi Tarihte Yapılır?
Göz aşısı yapılması için öncelikle ağacın meyvesinin kabuk vermesini beklemek gerekmektedir. Göz aşıları ilkbahar aylarında ağaçlara su yürüdüğü zaman aşı gözünün olgunlaşması ile yapılmaktadır. bir diğeri ise yapıldığı zamanda süren aşılardır. Bunlar sürgün göz aşısı olarak isimlendirilmektedir.
Sürgün göz aşıları yapılmasının ardından yaklaşık 2 hafta içerisinde tutunup sürmektedir. Bu durum genelde ılıman iklim bölgelerinde daha çok tercih edilmektedir. Mayıs ve Haziran aylarında genelde gözler alınıp göz aşısı yapılmaktadır.