
Fenalaşan bir kişiye bilinç kontrolü yaparak şok pozisyonu vermek sağlık ekipleri olay yerine gelinceye kadar hastanın mevcut durumdaki yaşam fonksiyonlarını canlı tutmak ani ölümlerin yaşanmasını önlüyor. Bu sebeple şok durumunda olan bir hastaya şok pozisyonu vererek hayatını kurtarma durumunuz söz konusu olabilir.
Şok Pozisyonu Nasıl Verilir?
Şoka giren bir kişinin hayatını kurtarmak adına verilmesi gerekli olan pozisyona şok pozisyonu denilmektedir. Bu pozisyonu hastaya vermek adına yapılması gerekenleri şu şekilde sıralamak mümkün olmaktadır:
- Hasta ya da yaralı durumdaki kişi ilk olarak düz bir durumda sırt üstü olarak yatırılır,
- Hasta ya da yaralının bacakları kalpten 30 cm kadar yükseklikte olacak şekilde yukarı kaldırılarak, bacakların altına yastık, çarşaf veya battaniye gibi unsurlardan yararlanılarak destek konulur.
- Yaralı veya hasta kişinin üzeri örtülerek sıcak kalması sağlanır.
- Yardım gelinceye kadar olan bir süre boyunca hasta veya yaralının yanında kalınır,
- 2 ile 3 dakikada bir şoka girmiş durumda olan bireyin yaşam bulguları değerlendirilir.
Şok Pozisyonu Verirken Nelere Dikkat Edilmeli?
Şok durumunda olan Hasta veya yaralıya yaşamsal destek sağlamak adına şok pozisyonu verilirken dikkat edilmesi gerekli olan bazı hususların varlığı söz konusu olmaktadır. Bu hususları ise şu şekilde listelemek mümkündür:
- Hasta ya da yaralının, solunum yolunun açık kalmasına özen gösterilir.
- Şok pozisyonu verilen yaralı veya hasta, kesinlikle yalnız bırakılmaz. Özellikle kişinin solunum ve dolaşım bulguları sık sık kontrol edilmesi hususuna dikkat edilmesi gerekir.