
Stent, tıp içerisindeki kan damarlarındaki ve farklı kanallardaki akışı optimize edebilmek için gerekli alanlara yerleştirilebilen yapay bir araçtır. Stent uygulaması genel olarak damar tıkanıklığı, anevrizma, böbrek taşı ve pek çok hastalığın tedavisinde başvurulmakta olan konforlu bir yoldur. Stentler, yapılarına göre ve kullanım alanlarına göre sınıflandırılabilmektedir. Yapılarına göre, alışılmış bare-metal stentler, eriyen (bioresorbable) stentler ve ilaçlı stentler; kullanım alanlarına göre, koroner stent, safra stentleri, vasküler stent, idrar yolu stentleri biçiminde sınıflandırılabilmektedir.
Stent Nedir?
Stentler boru biçiminde tel bir örgüdür. Stendin şeklinin boru biçiminde olmasının sebebi; damarların da boru biçiminde olmasıdır ve stendin damarın içerisine gömülecek biçimde yerleştirilmesinden kaynaklanmaktadır. Stentler, akış hızının düzenlenmesiyle beraber akışı yönlendirip anevrizma tedavisinde de kullanılmaktadır.
Stent Takıldıktan Sonra Ağrı Olur mu?
Stent takılması kararlı ya da kararsız olan göğüs ağrısını giderebilmek, yaşam niteliğini yükseltmek ve mevcut kalp krizi riskini önlemek amacı ile uygulanmaktadır. Stent takılması sonrasında göğüs ağrısı beklenmemektedir.
Stent sonrası göğüste ağrı devam ediyor ise kısa süre içinde sağlık kuruluşlarına başvurmak gerekmektedir. Bu ağrının altta yatan sebebi araştırılmalıdır. Stent sonrasında yağlı gıdaların tüketiminden mutlaka kaçınmak gerekmektedir. Kolesterol yüksekliği, stent tıkanması üstüne olumsuz etkisi net bir şekilde gösterilmiştir.