
Karaciğer iltihabı, tıp dilinde hepatit olarak adlandırılan bir karaciğer hastalığıdır.
Karaciğer İltihabı Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Hepatit, karaciğer anlamına sahiptir. Bazı farklı hepatit çeşitleri ciddi bir sorun çıkarmaz ve kendiliğinden geçebiliyor. Fakat bazıları uzun ömürlü olarak görülebiliyor. Skar ismiyle bilinen bir yara dokusu yaratılarak siroza dönebiliyor. Bu durumda karaciğer kanserine neden olabiliyor.
Hepatit B hastalığı karaciğeri doğrudan etkileyen bir sağlık sorunudur. Hepatit B kan ve cinsel yol gibi birçok yolla bulaşan hastalıklardan biridir. Hepatit B aynı zamanda doğum esnasında da bebeğe bulaşabiliyor. Tüm dünyada 400 milyon kişi Hepatit B virüsünü taşıyarak yaşıyor. Tedavi edilmediği sürece siroz ve karaciğer kanseri gibi ciddi hastalıklara yol açabiliyor.
Yaşanan bu durumda tedavi olarak karaciğer nakli yapılabiliyor. Hepatit B taşıyıcıları tüm hayatı boyunca virüsle alakalı bir sorun yaşamaz. Fakat 'lik oranda hastalığın gelişme riski bulunuyor. Bu hastaların belirli dönemlerde mutlaka kan kontrolü yaptırması gerekiyor. Bu hastalık bulaşıcı bir hastalık olduğu için kan temasına dikkat edilmesi gerekiyor. Kan yoluyla kolaylıkla insandan insana geçebiliyor. Özellikle dövme işlemlerinde Hepatit B çok sıklıkla görülebiliyor. Sağlık çalışanları da her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da riskli grupta yer alıyor.
Karaciğer İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır? En Uygun Diyet Hangisidir?
Karaciğer iltihabı yaşayan kişilerde çok net belirtiler görülür. Herkesin merak ettiği akciğer iltihap belirtileri şu şekildedir;
- Halsizlik
- İştah kaybı
- İshal
- Kanlı kusma
- Bacaklarda ödem oluşması
- Baş ağrıları
- Mide bulantısı
- Kusma
Karaciğerinde iltihap olan kişiler beslenmelerine çok dikkat etmesi gerekiyor. Aynı zamanda korunmasız bir şekilde cinsel ilişki yaşamaması gerekiyor. Karaciğeri iltihabı yaşayan kişilere ilaç tedavisi uygulanıyor. Bu ilaçlarla hastalar kontrol altında tutuluyor ve iltihap seviyesi sürekli olarak denetleniyor.