
Beyin damar tıkanıklığı, beyni besleyen damarlardan bir ya da birkaçının daralması ya da pıhtı nedeni ile tıkanmasıdır. Beyin damarlardaki tıkanıklık hayati risklere yol açabilir. Bu nedenle bu hastalığın acilen tedavi edilmesi gerekir.
Beyin Damarlarında Daralma Neden Olur?
Beyin damarlarında daralma, pek çok faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilir. Damarların esnekliği ve iç yüzeyindeki pürüzsüzlüğün kaybolması ateroskleroza neden olur. Damar sertliği ismi ile de bilinen ateroskleroz gelişimini etkileyen ev damarların daralmasına yol açan çeşitli faktörler vardır. Bunlar ise,
- Aşırı kilolu olmak
- Sigara içmek
- Hipertansiyon
- Diyabet
- Hiperkolesterolemi
- Doymuş ve trans yağlar açısından zengin sağlıksız beslenme şekli
- Hareketsiz yaşam tarzı
- İleri yaş
- Ailede ateroskleroz öyküsü
Beyin Damar Daralması ve Tıkanıklığı Nasıl Tedavi Edilir?
Beyin damar tıkanıklığı ve daralmasının tedavisi, hastalığın durumuna, hastanın kronik hastalıklarına, kullandığı ilaçlara, hangi damarda daralma ya da tıkanıklık olduğuna göre farklı tedavi yöntemleri kullanılarak tedavi edilebilir. Bu hastaların tanı ve tedavisi hızlı ve dinamik bir şekilde gerçekleştirilmelidir.
Damar tıkanıklığı durumlarında hastaların olabildiğince en kısa süre içinde hastaneye yetiştirilmesi gerekir. Beyin damar tıkanıklığı ve daralması için kullanılan pek çok tedavi yöntemi vardır. Bunlar ise, ilaç tedavisi, cerrahi tedavi, stent ve lümelleme tedavisidir. Hatanın durumuna en uygun tedavi yöntemi uzman hekim tarafından planlanır ve en kısa süre içinde gerçekleştirilir.
Beyin Damar Daralması ve Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir?
Beyin damarlarının tıkanıklığı ve daralması hangi damarı etkilediğine bağlı olarak farklı belirtilerle ortaya çıkar. En çok görülen belirtiler ise,
- Nefes darlığı
- Göğüs ağrısı
- Kalp krizi
- İnme
- Ani görme kaybı
- Denge bozukluğu
- Yürüme güçlüğü
- Vücudun bir bölümünde hissedilen karıncalanma, uyuşma, kuvvet kaybı ve hissizlik
- Bilinç bulanıklığı
- Şiddetli baş ağrısı
- Baş dönmesi