
Patoloji tıp dünyasında sıklıkla kullanılan bir terimdir ve hastalık bilimi olarak bilinir. Patoloji hücrelerde meydana gelen değişiklikleri inceleyen bilimdir.
Patoloji Sonucu Kaç Günde Çıkar?
Patoloji bilimi, hastalık teşhisi koyma konusunda oldukça önemlidir. Hepimizin en az bir kez gitmiş olduğu patoloji testi, farklı hastalıkların teşhis edilmesinde kullanılabilir. Patoloji, hastadan alınan örneklerin laboratuvar ortamında mikroskopla incelenmesi ve raporlanmasıyla ilgilenir. Hastadan alınan örneklerin laboratuvarda incelenmesi ve detaylı patoloji sonucunun raporlanmasıyla birlikte hastalığın teşhisi konulabilir. Patoloji kanserli doku ve hücrelerin tespitinde de oldukça önemlidir. Hastadan alınan doku ve örneklerin incelenmesiyle patoloji raporu kanser tanı ve teşhisinin konulmasını sağlar.
Patoloji raporu, hastalığın doğru tespiti ve evresinin belirlenmesinde son derece önemlidir. Ancak patoloji sonucunun belirlenmesi için belirli bir süre geçmesi gerekir. Çünkü hastadan alınan doku ve hücrelerin laboratuvarda detaylı incelemesinin yapılması gerekir. Laboratuvar incelemeleri hastanenin ekipman ve doluluk oranına göre farklı zamanlarda tamamlanabilir. Dolayısıyla patoloji raporunun çıkması için bir süre beklemek gerekir.
Patoloji Testi Rapor Sonucu Ne Zaman Çıkar?
Patoloji testi farklı hastalıkların tanısını koymakta önemlidir. Farklı hastalıklar farklı inceleme ve tetkikleri gerektirebilir. Bu nedenle başta incelenen dokuya bağlı olmak üzere patoloji testinin çıkması için gerekli süre değişebilir. Bazı durumlarda hastaya ek tetkik ve incelemelerin uygulanması gerekir. Bu da kesin test sonucunun çıkma sürecinde bir etmen haline gelir.
Bir patoloji testinin sonucunun ortalama 1 haftada çıkması beklenir. Bazı durumlarda incelenen dokuya ve hastalığa bağlı olarak bu süre 2 güne kadar düşebilir. Ancak hastadan alınan dokunun niteliği, hastanedeki doluluk oranı ve olası hastalığın tanı güçlüğü gibi farklı etmenler bu sürenin 15 güne çıkmasına sebep olabilir. Bu nedenle patoloji raporunun çıkması için belirlenen standart bir süre bulunmaz. Patoloji raporunun, doku ve hücrelere uygulanan inceleme ve tetkiklerin eksiksiz bir şekilde tamamlandığında çıkması beklenmelidir.