
Lomber dar kanal, lumbal spinol stenaz veya bel kanal darlığı isimleriyle bilinir. Bel omurgasında yaşanan kanal daralması sonucunda meydana gelir.
Lomber Dar Kanal (Lumbal Spinol Stenaz) Nedir?
Lomber dar kanal, omurilikte yer alan disklerin daha az su alması sonucu sertleşmesiyle oluşur. Yaşanan sertleşme, disklerde yüksekliği azalttığı için omurilik kanalına baskı yapması kanal darlaşmasına neden olur. Özellikle ileri yaşlarda görülebilen rahatsızlıklardan biridir.
Lomber dar kanal her zaman belirti gösteren, şikayetlere neden olan bir rahatsızlık değildir. Ancak zaman zaman hastaların idrar kaçırması, bel ve sırtlarında ağrı yaşaması gibi sorunlar oluşturabilir. Bacaklara sık sık kramp girmesi, çabuk yorulma, kramp ve ağrılar da lomber dar kanal belirtileri arasındadır. Ayrıca bacaklarda meydana gelen kuvvetsizlik nedeniyle yürüme zorlukları, düşmeler yaşanabilir.
Lomber Dar Kanal Neden Olur?
Omuriliğin korunması omurgalar sayesinde gerçekleşir. Ancak omurgalarda oluşan hasarlar omuriliği de etkiler. Bu nedenle belde kanal daralması, omuriliğe yapılan baskıyla meydana gelir. Bölgede yer alan sinirleri sıkıştırarak hastalarda farklı şikayetler oluşmasını sağlar. Zaman zaman hareketleri zorlaştırır, ağrı yaparak sık sık omuriliği uyarır.
Lomber dar kanalı oluşturan asıl sebep belde yer alan disklerin sertleşmesidir. Bu sertleşme ileri yaşlarda meydana gelir. Diskler kendileri için yeterli olan suyu çekemez. Bu nedenle esnekliklerini kaybederek çevredeki dokulara baskı yaparlar. Çekilen röntgenler ve MR sayesinde hastalara kolaylıkla tanı konulabilir.
Lomber Dar Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Birçok rahatsızlıkta olduğu gibi lomber dar kanal tedavisi yapılırken de önce ilaç kullanımı önerilir. Acil durum yoksa ilaç kullanımından sonra gerekli cerrahi müdahalelere karar verilir. Belirtilerine göre hastalara yürüyüş ve fizik tedavi önerilebilir. Özellikle ağrı kesicilerle birlikte anti-inflamatuar ilaçların kullanılması şikayetleri azaltır.
Ameliyatsız tedavi yöntemlerinin sonuç vermediği noktada cerrahi işlemlere gerek duyulur. Gerekli müdahaleler yapıldıktan sonra hastaya uygun bir fizik tedavi programı hazırlanır. Hastanın belirtileri tamamen yok olana kadar doktor kontrollerine gitmesi istenir.