
Akciğer organizmadaki en önemli olan organlardan biridir. Solum sistemine ait olan temel organdır. Göğüs kafesinin içerisinde sağlı ve sollu iki tane olarak bulunur. Sağ akciğerler üç adet lobdan oluşurken, sol akciğerler iki adet lobdan oluşur. Her lobun içi kendindi içinde loblara ayrılır. Çok sayıda kan damarı ve bronş bulundurur.
Plevra (Akciğer Zarı) Nedir?
Plevra genellikle sık hastalığın görüldüğü ve halk tarafından daha çok bu sebeple isminin duyulduğu bir zar tabakasıdır. Toraks (göğüs) boşluğu ve akciğerleri örten, hafif sıvı olan bir zardır. Akciğerlerin tüm yüzeylerini ve iç loblara ait fissürleri de ortan akciğer zarına viseral plevra denilir. Paryetal plevra kısmı ise akciğerin dışında kalan ve göğüs boşluğunda bulunan plevraya verilen isimdir. Vissereal plevranın da dışında kalır bu şekilde akciğerle bir ilgisi bulunmaz.
Plevranın Vücuttaki Görevleri Nelerdir?
Paryetal plevra ve viseral plevranın yapraklarının arasında boşluk bulunmaz. Paryetal plevra ve viseral plevra arasında ince sıvı bulunur. Bu iki yaprağın arasında bulunan sıvı yaprakların birbirine sürtünmesini önler. Plevra sıvısı olarak isimlendirilir. Plevra sıvısı devamlı olarak yenilenir. Devamlı olarak emilir. Normal şartlarda plevralar arasında herhangi bir sıvı birikmesi olmaz fakat bazı hastalıklarda buradaki sıvının biriktiği görülmüştür. Plevra nefes alıp vermeyi kolaylaştırır. Akciğerlerin göğüs kafesinde nefes alıp verme sırasında yumuşak şekilde hareket etmesini sağlar.
Plevranın Anatomisi ve Histolojisi
Plevra göğüs boşluğunu çevreleyerek ve akciğerleri örterek var olan iki tabakaya sahip, seröz, ince bir zardır. İnsan vücudu anne karnında gelişim sırasında, akciğerler bu zar ile tamamen sarılana dek plevra kesesinin içine sokulur ve orada büyürler. Soluk alıp verme sırasında akciğerdeki hareketlerin sürtünme olmaksızın gerçekleşmesini sağlayacak şekilde oldukça az miktarda plevra sıvısı içermektedir. Plevra kılcal damarlar, elastik doku ve kolajen tabakaları gibi yapılardan oluşur.