
İndirekt coombs testinin negatif çıkması annenin kanındaki bebeğin kanına karşı herhangi bir antikorun üretilmediğini gösterir. Bu sayede istenmeyen bir durum ortaya çıkmış olur. Bebek ile anne arasında kan uyuşmazlığın ortaya çıkması durumunda annenin kanında antikor olmaması, bebeğin kanının annenin kanına karışmamış ve herhangi bir etkileşimin olmaması anlamına gelir.
Kan Uyuşmazlığı Testi Nasıl Yapılır?
Kan uyuşmazlığı testi, pozitif çıkan kişiler risk grubunda yer alır. Testin pozitif olması annenin kanında bebeğin kanına karşı antikor bulunduğunu gösterir. Hamilelikte bu durum kesinlikle istenen bir durum değildir ve hayati sonuçlar doğurabilir.
Kan uyuşmazlığı testi, aç karnına da tok karnına da yapılabilir. Kan uyuşmazlığı sonuçları sadece annenin kanında yer alan antikorları değerlendirebilmek için önemlidir. Bu durumun açlık ya da toklukla ilgisi yoktur. Aynı zamanda ICT kan uyuşmazlık testi yaptırmaya gelmeden önce anne adayının özel bir hazırlık yapmasına da gerek yoktur.
Kan Uyuşmazlığı Testi Negatif Ne Demek?
Kan uyuşmazlığı hayati önem taşır. Kan uyuşmazlığı testinin negatif çıkması, annenin kanında bebeğin kanına karşı herhangi bir antikorun üretilmediği anlamına gelir. Bebek ile anne arasında kan uyuşmazlığı olsa da anne kanında antikor olmaması, bebeğin kanının annenin kanına karışarak herhangi bir etkileşim ortaya çıkarmamış olması anlamına gelir. Annenin kan uyuşmazlığı testi negatif de çıksa, doğuma kadar anneye kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır.
Kan Uyuşmazlığı Tedavisi
Kan uyuşmazlığı için yapılacak en önemli tedavi, anne adayı için önerilen Rh immünglobulin ismi verilen ilaçla tedavidir. Hemolitik anemisi olan bir bebeğin durumuna uygun bir tedavi yöntemi izlenir. Yapılacak olan bu tedavinin asıl amacı bebeğin sağlıklı olmasını ve annenin sağlıklı bir doğum yapmasını sağlamaktır. Aynı zamanda doğum sırasında ortaya çıkabilecek uyumsuzlukların önlenmesi de sağlanır.