
Biyokimya, mikroorganizma, insan, bitki ve hayvanlar dahil olmak üzere doğada bulunan tüm canlıların yapısında bulunan kimyasal maddeleri ve canlıların yaşam süreleri boyunca gerçekleşen kimyasal olayları inceleyen bilim dalıdır.
Biyokimya Testi Nedir, Neden Yapılır?
Laboratuvarlarda uygulanan biyokimya testleri, vücut içerisinde bulunan kimyasal maddelerde herhangi bir dengesizlik ya da sorun olup olmadığını öğrenebilmek için yapılır. Biyokimya testine göre eğer ortada bir dengesizlik ya da sorun varsa bu durumun vücuda nasıl bir zarar verdiğini ve bozukluğun nasıl giderileceği konusunda bilgi verir. Kan alınarak gerçekleştirilen biyokimya testlerinde bütün kimyasalların kan içinde bulunduğu ve vücutta dolaştığından dolayı vücuda dair teşhis ve tedavi için birçok fikir verir.
Biyokimya Testinde Neye Bakılır, Sonuçları Ne Zaman Çıkar?
Biyokimya testlerinde alınan kan diğer testlere göre daha detaylı bir şekilde incelenir ve vücutta bulunan tüm sorunlar bu testler sonucunda gözlemlenebilir. Biyokimya testinde şunlara bakılır;
- Kanda bulunan albumin miktarı
- Kolesterol
- Hormonal yani metabolik ve endokrin bozukluklar
- Pankreas fonksiyonları
- Açlık kan şekeri değeri tespiti
- Şeker hastalığı ile ilgili durumların belirlenmesi
- Metabolizma değerlendirmeleri
- Vücudun elektrolit değerlendirmesi
- Vücudun su dengesinin tespiti
- Safra kesesi, karaciğer fonksiyonları ve bilirubin miktarının belirlenmesi
- Koroner kalp rahatsızlıklarının belirlenmesi
- Hemoglobin miktarı, kansızlık gibi durumların tespiti
- Demir seviyesinin belirlenmesi
- Fosfor, potasyum ve kalsiyum gibi elementlerin miktarlarının tespiti
Hastane içerisinde yapılan tahlillerin laboratuvarlardan çıkma süresi, hastanede yapılan toplam test sayısına ve hangi bölümler ile çalışılacağına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Biyokimya testinin sonuçları genel olarak, hafta içi her gün sabahtan öğlene kadar laboratuvara gelen numunelerin sonuçları gün içerisinde, öğlen 12'den sonra gelen numunelerin sonuçları laboratuvarın iş yoğunluğuna bağlı olarak gün içerisinde ya da ertesi gün verilebilmektedir.