
Ventriküler septal defekt, septum üzerinde farklı yerlerde ve birden fazla olacak şekilde ortaya çıkabilir. Bu delikler ise, farklı isimler alır.
Ventriküler Septal Defekt (VSD) Nedir?
Kalp odacıkları normalde 4 bölüme ayrılır. Ventriküler septal defekt olan kişilerde ventrikül ismi verilen alt iki odacık bulunur. Yani karıncıklar arasında kalpte delik meydana gelir. Kalpte karıncıklar arasında delik yani defekt bulunması durumuna VSD (açılımı ventriküler septal defekt) ismi verilir.
Ventriküler septal defekt bulunan bebeklerde kan genellikle sol karıncık bölgesinden sağ karıncığa doğru kaçar ve oradan da akciğerlere doğru gider. Fazladan pompalanan oksijenlenmiş kan kalbi önemli ölçüde yorar ve akciğerlerin fazladan çalışmasına neden olur. Zaman içinde, bu hastalık tedavi edilmezse, bu defekt akciğerlerde yüksek tansiyon, kalp krizi, aritmi ya da felç gibi pek çok komplikasyonun gelişmesine neden olabilir.
VSD Kendiliğinden Kapanır Mı?
VSD’nin tedavisi açılan deliğin büyüklüğüne ve bu deliğin yol açtığı sorunlara göre değişiklik gösterir. Genellikle VSD küçüktür ve kendiliğinden kapanır. Bunlar ise, çoğunlukla hiçbir bir semptoma neden olmaz. Ama delik küçükse ve herhangi bir belirti göstermiyorsa doktor çocuğu düzenli bir şekilde kontrol ederek deliğin kapandığından emin olur.
Eğer delik küçük değilse ve delik kendiliğinden kapanmıyorsa çeşitli tedavilerin uygulanması gerekir. Deliğin yerine, büyüklüğüne, semptomlara ve hastalığın genel sağlık durumuna göre uygun bir şekilde deliği kapatmak için açık kalp ameliyatı ya da kateterizasyon seçeneklerinden birini tercih etmeniz gerekir.