
Ventriküler fibrilasyon, acil bir tıbbi müdahale gerektiren ve kişinin saniyeler içinde ölmesine neden olabilecek bir rahatsızlıktır. Ani kardiyak kaynaklı ölümlerin en sık görülen nedenleridir.
Ventriküler Fibrilasyon (VF) Nedir?
Ventriküler fibrilasyon, kalbin hızlı ve düzensiz bir şekilde atmasına neden olan kalp ritim bozukluğudur. Bu durum, da kalbe kan pompalamak yerine kalpte bulunan pompalama odalarının (ventriküllerin) titremesine yol açar. Bazı durumlarda bu durum, kalp krizini tetikler.
Aynı zamanda ventriküler fibrilasyon, kan basıncının düşmesine ve bunun sonucunda da hayati organlara kan akışının kesilmesine yol açar. Acil tıbbi müdahale gerektiren önemli ve acil bir durum olan ventriküler fibrilasyon, kişinin çok kısa bir süre içinde ölmesine neden olabilir.
Ventriküler Fibrilasyon Neden Olur?
Ventriküler fibrilasyonun nedeni tam olarak biliniyor. Fakat bunun en önemli nedeni, ilk kalp krizinden sonraki oluşan hasardan ya da önceki kalp krizi nedeni ile kalbinizin kas dokusunda meydana gelen bir yaradan kaynaklanan önemli bir problemlerdir.
VF Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ventriküler fibrilasyon, ülkemizde ani kardiyak ölümlerin en sık görülen nedenidir. Acil tedavi, otomatik harici defibrilatör (AED) ve kardiyopulmoner resüsitasyonu (CPR) içerir ismi verilen bir cihaz yardımı ile kalbe şok uygulanması ile yapılır. Ventriküler fibrilasyon riski olan kişilerin ani kalp ölümünü önlemek için yapılacak olan tedaviler içinde hastaya normal bir kalp ritmini geri kazandıran implante edilebilir ve ilaçlar cihazlar kullanılır.