
Yemek borusundan başlayan, mide ve devamında on iki parmak bağırsağına kadar gözle izleme yapılmasını sağlayan yöntem gastroskopi yöntemidir.
Gastroskopi Nedir ve Nasıl Yapılır?
Bu yöntem erken teşhis için kullanılan en iyi yöntemler arasında gelir. Bu yöntem ile mide, yemek borusu ve on iki parmak bağırsağı gözle incelenebilir ve buradaki anormal durumlar tespit edilebilir. Bir takım hastalıkların radyolojik izleme ile teşhisi dolayısı ile tedavisi yapılamamaktadır. Bu nedenle gastroskopi yöntemi ile daha sağlıklı sonuçlar alınmaktadır. Bu sistemin mantığı, bir kurşun kalem ya da buna yakın kalınlıklardan başlayarak, uç kısmında parlak ışığa ve kıvrılabilme özelliğine sahip kamerası bulunan plastik boru ile iç organların takip edilmesidir.
Kameralı ince plastik boru vücut içerisinde ilerlerken, görüntü kamera sistemi sayesinde ekrana aktarılır. Böylece mide ile yemek borusunun içi bizzat gözle görülebilir. Burada hastalık unsurları rahatlıkla gözlemlenebilir. Hatta bu sistem içerisinden gönderilecek ince bir tel vasıtası ile hastalık yapan kısmın örneği bile alınabilir, kanama olan bölgelere bile bu şekilde müdahale edilebilir.
Gastroskopi İşlemi ile Hangi Hastalıklar Tespit Edilir?
- Yutkunmada hissedilen zorluklar,
- Göğüsün arka kısmında belirgin yanma ve ağrılar,
- Ağza sık sık acı su gelmesi şikayetleri,
- Yemek borusunu ilgilendiren olumsuzluklar,
- Midede geçmeyen bulantı, yanma ve sonucunda kusmalar,
- Aşırı kilo kayıpları,
- Ağızdan kan gelmesi ve sindirim sisteminde olan kanamalar.