
Akut lösemi, kemik iliğinden kaynaklanan ciddi ve çok hızlı ilerleyen bir hastalıktır. Kemiklerin içinde yer alan ve süngerimsi bir yapısı bulunan kemik iliği, beyaz ve kırmızı kan hücreleri (akyuvarlar ve alyuvarlar) ile birlikte kanın pıhtılaşmasını sağlayan trombositlerin üretildiği yerdir.
Akut Lösemi Neden Olur?
Akut lösemi, bazı risk faktörlerine bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi hiçbir risk faktörüne maruz kalmamanız halinde de ortaya çıkabilir. Akut lösemi hastalığının tam olarak nedeni bilinmiyor. Ama pek çok hastada ortada görünür bir sebep olmadığı halde bile beyaz ırktan olmak, erkek olmak, 70 yaşın üzerinde olmak, iyonize radyasyon (atom bombası radyasyonuna, daha önce kemoterapi ya da radyoterapi tedavisi görmüş olmak), Down Sendromu, tarım ilaçları gibi zararlı toksik maddelere önemli miktarda maruz kalmak gibi bazı genetik geçişli hastalıklara sahip olmak akut lösemi yani ALL için olası risk faktörleri olarak görülüyor. Bu hastalık, bazı genetik anormalliklerle ilişkilendirilse de ALL nesilden nesile aktarılan kalıtsal bir hastalık değildir. Aynı zamanda halk arasında çok yanlış bir kanı olan ALL, sanıldığı gibi bulaşıcı bir hastalık da değildir.
Akut Lösemi Çeşitleri Nelerdir?
WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından ALL YANİ akut lösemi şu şekilde sınıflandırılmıştır;
B-Prekürsör Lösemi (vakaların yaklaşık %75'ini kapsar.)
Burkitt Lösemi ( vakaların %5 den daha azını kapsar.)
T-Prekürsör Lösemi (vakaların yaklaşık %25'ini kapsar.)
Akut Lösemi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Erişkinler için akut lösemi tedavisinde kullanılan çok sayıda ilaç ve tedavi seçeneği bulunmasına rağmen en doğru tedavi yöntemi belli değildir. Her hasta için hastalığın durumuna göre uygulanacak tedavi yöntemi değişiklik gösterir. Hastalar için uygulanan farklı tedavi tipleri bulunur. Bunlar ise, yaşa, tedavi saptanan genetik bozukluğa, löseminin alt tiplerine, lökosit sayısına göre değişir.