
Vücutta meydana çıkan kanamalar da dokuların yeteri miktarda kanlanmasını sağlamak için kalbin normalden daha hızlı çalışmasına neden olur. Ama kan kaybının arttığı durumlarda vücutta pompalanacak kan miktarı az olduğu için nabız genellikle düşer. Bu durum hayati tehlikeye neden olabilir.
Yüksek Nabız Neden Olur?
Yüksek ateşli enfeksiyonlar nedeni ile oluşan anormal ısı artışı nabzın yükselmesine neden olur. Bunun yanında endişe, duygusal değişimler, gerginlik, stres gibi durumların yanı sıra spor, ağır egzersizler, depar atma, koşu, zorlanma gibi fiziksel aktiviteler nabzın yükselmesine neden olur. Fiziksel aktiviteler sonucunda kendiliğinden düzelen yüksek nabız, ilaç kullanımı ya da ilgili hastalık iyileştiği zaman nabız normal seviyelere geriler.
Yüksek Nabız Tehlikeli midir?
Sürekli nabzın 90 ve üzeri seyretmesi, kalp için yüksek risk ortaya çıkarır. Bu durumun sebebi mutlaka araştırılmalı ve gerekli önlemler hemen alınmalıdır. Aynı zamanda düzenli spor yapmak zamanla bir dakika içinde alınan nabız atımı düşürür. Hafif sporlar ve her gün yapılacak bir saatlik yürüyüş sonucunda dinlenerek nabzınızı normale düşürebilirsiniz.
120 Nabız Yüksek midir?
Sürekli 90 ve üzeri seyreden nabız, kalp için yüksek risk ortaya çıkarır. Her yaş aralığında nabız farklı seyreder. Fiziksel aktiviteler nabzı artırdığı için dinleme sırasında ya da 5-10 dakika dinlendikten sonra nabız ölçümü yapılması gerekir. Yüksek nabız, farklı cinsiyet ve yaş aralıklarında alınan nabız değerleri farklı seyreder.
Normalde kalp atış hızının 60 ile 100 arasında olması gerekir. Düzenli egzersiz ya da spor yapan kişilerde kalp atış hızı bir dakika içinde 60’ın altında olması normaldir. Ama nabızda 50’nin altında olması kabul edilmez bir durumdur. Bunun tersi olarak da 100’ün üzerindeki nabız değeri de normal dışı olarak görülür. Çeşitli hastalıklar da nabzın yükselmesine neden olabilir.