
Bebeklerde baş çevresi ölçümü evde yapılabileceği gibi sağlık ocaklarında ve çocuk doktorunda yapılan muayene sırasında da ölçülebilir. Bebeklerde doğru bir baş ölçümü için, başın arka çıkıntısından ön tarafa doğru kaş üzerinden geçerek yapılır. Bebeklerin baş çevresinin büyüklüğü genellikle kalıtımsal özelliklere bağlı değişiklik göstereceği için diğer bebeklerle kıyaslama yapılmamak gerekir.
Bebeklerde Baş Çevresi Ölçümü Neden Önemlidir?
Bebeklerde baş çevresi ölçümü, bebeğin beyin gelişiminin normal olup olmadığını anlamak için çok önemlidir. Bu nedenle ilk altı ay boyunca her ay, 18 aya kadar ise belli aralıklarla baş çevresinin ölçülmesi gerekir. Bıngıldağın erken dönemde kapanması, baş çevresinin gelişimini önemli ölçüde etkileyebilir.
Bıngıldak normalde 18 ay sonra kapandığı için bu süreç çok önemlidir. Bebeğin baş çevresinin normalden küçük ya da büyük olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Bebeğin yaşı başının çevresi ile orantılı olmalıdır. Bu nedenle bebeklerin gelişimini yakından takip etmek için baş çevresinin ölçümüne önem vermek gerekir. Baş çevresi ölçümü, bebeğin beyin gelişimi açısından çok önemlidir. Baş çevresi, beynin fonksiyonlarının değerlendirilmesi açısından önemli bilgiler verir.
Bebeklerde Baş Çevresi Ölçümünün Önemi
Bebeklerde baş çevresi ölçümü, düzenli aralıklarla yapılmalıdır. Yapılan ölçümler sonucunda bebeğin beyin fonksiyonlarında olan bozukluklar, baş çevresi ölçümünde elde edilen anormal değerle nedeni ile ortaya çıkar.
Bebeklerde yapılan boy ve kilo ölçümlerinde de olduğu gibi, baş çevresinin ölçümü için de belirlenmiş olan bir eğri bulunur. Yapılan baş çevresi ölçümlerine göre, bu eğri üzerinden bir değerlendirme yapılır. Belirlenen bu parametrelere göre bebeğin baş çevresinin küçük ya da büyük olduğu belirlenir. Baş çevresi değeri büyük çıkan bebeklerde makrosefali, küçük olan bebeklerde ise, mikrosefali durumu söz konusu olur.