
Kalple ilgili bir yapı olması ile beraber, sistol düzenli olarak çalışması gereken bir yapıdır. Aynı zamanda bir döngü olarak da ifade etmek mümkündür. Yapısal olarak kalbin düzenli olarak çalışmasını sağlayan etkin yapı taşları içerisinde gelir.
Sistol Nedir?
Herhangi bir kalp kasının kasılma evresine sistol adı verilir. Belli bir döngüyü baz alan sistol, kalp kasının kasılma devresi üzerinden düzenli olarak bir dönüşüm gerçekleştirir. Bu doğrultuda atriyum sistolik üzerinden kan öncelikle ventriküllere dolar.
Ventrikül sistolü içerisindeki kan pulmoner arter ile aorta geçiş gerçekleştirir. Sistol başlangıcı içerisinde ilk olarak birinci kalp atışı duyulur. Bitişinde ise ikinci kalp sesi gelir. Daha sonra kalbin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için bu döngü yeniden devam eder ve bu şekilde sürer.
Sistolik Değer Ne Anlama Geliyor?
Sistolik değer halk arasında büyük tansiyon olarak bilinir. Aynı zamanda sistolik kan basıncı olarak da ifade edilebilecek olan bu yapının, belirli bir ortalama değer aralığında olması gerekir. Herhangi bir hastalık sorunu yaşamamak ve kalbin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için belli kan basıncı ön plana çıkar. Tabii kan basıncı seviyesi kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilmektedir. Bu durum yaş, kadın ya da erkek ve çocuk olmak üzere bazı hastalıklara bağlı farklılık yaratır. Ancak sistolik değer genel olarak büyük tansiyon anlamına gelmektedir.
Sistolik Kan Basıncı Kaç Olmalıdır?
Büyük tansiyon ve diğer adıyla sistolik kan basıncının hangi değer aralığında olması gerektiği merak edilen konulardan biridir. Sağlıklı bir insan bünyesi içerisinde sitolojik değer 120 ile 130 mmHg araLığında olması gerekmektedir. Bu aralık içerisinde farklı sınırlarda sistolik kan basıncı değişir. Fakat bunun altına ya da üstüne çıkan değerlerde istenmeyen sağlık sorunları meydana gelebilmektedir. Böyle durumlarda mutlaka bir uzman doktora başvurmak en önemli husustur.