
Histoloji Yunancada zar ya da doku anlamına gelen histos ve bilim anlamına gelen logos kelimelerinin birleşimi sonucunda dilimize doku bilimi girdi.
Histopatoloji Nedir?
Histopatoloji ya da patolojik histoloji, hastalıklı dokunun histolojik olarak incelenmesi konusunda uzmanlaşan bir çeşit patoloji dalıdır. Histoloji, canlıya ait olan yapıların özelliklerini, yapılarla fonksiyonların tüm ilişkilerini mikroskobik olarak inceleyen bir bilim dalıdır.
Histopatoloji Neden Yapılır?
Anatomik patoloji bakımından önemli bir araç olan histopatoloji, aynı zamanda diğer hastalıkların ve kanserlerin doğru ve kesin teşhis edilebilmesi için kullanılır ve bu nedenle de çok önemlidir. Histoloji özel histoloji ve genel histoloji olmak üzere iki gruba ayrılır. Genel histoloji temel dokulara ait bazı özellikleri incelerken özel histoloji ise, organlar ve sistemlere ait olan mikroskobik özellikleri araştırır. Özel histoloji, bir nevi mikroskobik anatomidir.
Histopatolojik Bulgular Nelerdir?
Histopatoloji doku, organ ve hücrelerde meydana gelen değişikliklerin çeşitli yöntemler kullanılarak mikroskopta dikkatli bir şekilde incelenmesidir. İncelenecek dokular öncelikle mikrotom ismi verilen mikro kesici sayesinde incelenmeye uygun kalınlıklarda kesilir. Bundan sonraki yapılacak işlemler ise, tespit aşamasıdır. Yapılan inceleme sonucunda hastalıkların teşhisi konulur. Bazı histopatolojik çalışmalarda ise, elektron mikroskobisi kullanılır. Bu yönteme de ultrastrüktürel inceleme adı verilir. Histopatoloji alanında yapılan çalışmalarla elde edilen bilgiler dokuların mikroskobik yapısını inceler. Çeşitli hastalıkların dokularda oluşturduğu farklı patolojik özelliklerden de yararlanılarak tanı konulması aşamasında yararlanılır.